Raakaruokinta (BARF-ruokinta) voi olla helppoa!

Murre_suosittelee

Kokemukset ovat osoittaneet, että monipuolisesta, täysipainoisesta raakaruokinnasta on selkeästi hyötyä koiralle. Netistä löytyy valtavasti tietoa BARF-ruokinnasta, raakaruokinnasta ja luonnonmukaisesta koirien ruokinnasta. Ongelmana on joskus se, että ohjeet voivat olla monimutkaisia tai niissä painotetaan eri asioita. Me Murren Murkinassa olemme sitä mieltä, että koirien ruokinnan tulisi olla pääsääntöisesti aika yksinkertaista – pyritään siis rakentamaan monipuolinen ja terveellinen kokonaisruokavalio. Ruokavalion koostaminen onkin helppoa, jos kyseessä ei ole huippu-urheilun, sairauden tai yliherkkyyksien vuoksi erityisruokavalioita tarvitseva yksilö. Tavoitteena on aktiivinen, terve ja hyvinvoiva lemmikki.

Helppo ja turvallinen tapa aloittaa raakaruokinta, on käyttää tunnettuja valmiita raakaruoka-aterioita. Murren Classic –ateriat (perinteiset ja alkuperäiset Murre-Mixit) säästävät aikaasi, koska tuotteet ovat sellaisenaan valmiita heti sulatuksen jälkeen.  Murren Classic -aterioiden avulla rakennat helposti raakaravinnosta koostuvan ruokavalion, jota voit halutessasi täydentää tai monipuolistaa muilla eläinkunnan tuotteilla (esimerkiksi lihalla ja lihaisilla luilla), erilaisilla rasvahappovalmisteilla ja lisäravinteilla. Osa Murren Classic -aterioista sopii hyvin päivittäiseen käyttöön, mutta niitä käytetään myös muun ruokinnan lisänä tai lisäenergian lähteenä. BARF-ruokinnassa lihakasvis- ja lihaluuateriat jaetaan usein eri aterioille. Murren Classic –valmisaterioista löydät vaihtoehdot myös BARF-raakaruokinnassa tarjottaviin lihakasvis- ja lihaluuaterioihin.

Siirtyminen uuteen ruokavalioon

Murren Classic -ateriat, perinteiset Murre-Mixit, saivat uuden raikkaan ilmeen!

Murren Classic -ateriat, perinteiset Murre-Mixit, saivat uuden raikkaan ilmeen!

Totuttelu uuteen ruokavalioon sujuu helpommin, kun syötät lemmikillesi ensimmäiset kaksi viikkoa yhtä tai kahta valitsemaasi Murren Classic -ateriaa (esimerkiksi Kanakasvis-Mix tai Voima-Mix). Lemmikkisi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet samasta paketista, koska ateriat sisältävät monipuolisesti kotimaista lihaista luuta, lihaa, sisäelimiä, rasvaa, kalaa sekä kasviksia tai kypsää viljaa. Vitamiineja aterioihin tulee suomalaisesta superfoodista: mustikkaa, variksenmarjaa, puolukkaa, mustaherukkaa, tyrniä ja nokkosta. Ruokavalio pysyy monipuolisena, kun vaihtelet eri aterioita, mikäli esimerkiksi allergiat eivät aseta rajoitteita.

Murren Classic -aterioista löydät vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Puuropohjainen ja kotiruokatyyppinen Voima-Mix sopii hyvin raakaruokinnan aloitukseen. Kestosuosikki Kanakasvis-Mix on myös hyvä tuote raakaruokinnan aloitukseen, koska vain yhtä eläinproteiinia (kana) sisältävänä se sopii useimmille. Sarjan yhtä eläinproteiinia sisältäviä tuotteita (Poro-Mix ja Kanakasvis-Mix) käytetään myös allergisen koiran eliminaatiodieettiin.

BARF-ruokavaliossa lihakasvisateriat ja lihaiset luuateriat ohjataan usein tarjoamaan erikseen, jolloin lihakasvisateriat ja lihaiset luuateriat annetaan erillisinä ruokintakertoina. Erityisesti raakaruokintaa aloitettaessa valmiit sekoitukset ovat turvallinen tapa. Ne ovat vaivattomia myös silloin, jos sinulla ei ole aikaa paneutua ruokavaliosuosituksiin tai laskea ravintosisältöjä raaka-aineista, mutta haluat kuitenkin varmistua siitä, että lemmikkisi saa monipuolisesti tarvitsemansa ravintoaineet. Murren Classic –aterioissa luu on mukana jauhettuna, mikä helpottaa ruoansulatusta ainakin raakaruokinnan alkuvaiheessa. Murren Classic -aterioissa luun osuus pidetään aina kohtuullisena, eikä edes Lihaluu-Mix (BARF-ruokinnan lihaluuateriaksi) sisällä yksinomaan lihaista luuta, mikä antaa tilaa luilla herkutteluun lemmikin ruoansulatuksen ja mieltymysten rajoissa.

Lisätietoa raakaruokinnan aloittamisesta

RaakaruokinnanABC

Raakaruokinnan aloittamisesta saat lisätietoa verkkosivuiltamme Raakaruokinnan ABC. Oleellista on tarkkailla oman lemmikin hyvinvointia – kuten yleensäkin – sekä edetä asiassa rauhallisesti, oman lemmikin tilanne huomioiden. Myös ruokamäärien arviointiin löydät apua verkkosivuiltamme.

Viisi tärkeää muistettavaa asiaa:

 1. Rauhoita ruokintahetket – 1-2 tunnin väli liikuntaan ennen ja jälkeen aterian, ei kiireen tuntua.
 2.  Aloita maltilla – tarkkaile erityisesti vatsan toimintaa ja vähennä tarvittaessa luumateriaalin määrää
 3. Tarkkaile lemmikkisi ruokahalua – muista, että ruokahalu voi normaalistikin vaihdella. Raakaruoka voi myös houkuttaa syömään enemmän.
 4. Tarkkaile lemmikkisi suoliston toimintaa. Päivittäinen testi: miltä jätökset näyttävät.
 5. Tarkkaile lemmikkisi ulkonäköä, aktiivisuutta ja yleistä vointia. 

Lue tarkemmin verkkosivuiltamme ”Murre suosittelee”.

Lisät ruokinnassa

Murren Classic -aterioiden käyttäminen arjessa

 • Vaivaton ja turvallinen tapa raakaruokintaan: valitse, sulata, tarjoile.
 • Katso pakkauksesta lisäohjeet: sellaisenaan vai osana BARF-ruokavaliota.
 • Vaihtele aterioita ja monipuolista ruokavaliota lihaisilla luilla, lihoilla ja tarvittaessa erilaisilla lisillä.
 • Voit käyttää aterioita lisukkeena muun ruoan (puuro, kuivaruoka) joukossa. Erityisen herkkävatsaisille koirille aterioiden voi myös antaa kypsyä esimerkiksi puuron mukana.
 • Ateriat on suunniteltu mahdollisimman monipuolisiksi – jos lemmikilläsi on ruoka-aineyliherkkyyksiä, tarkista sisällysluettelosta ainesosat.
 • Murren Classic -aterioissa on mukana luontaisesti ravintorikkaita aineita, kuten merilevää, nokkosta ja marjoja.
 • Jotta lemmikkisi saa hyviä rasvahappoja, aterioihin on lisätty rypsi- ja pellavansiemenöljyä tai camelinaöljyä.
 • Poro-Mix sisältää tattaria ja Voima-Mix puuropohjan, muut Murren Classic –ateriat ovat viljattomia.

Koirat ovat yksilöitä – tarkkaile ”jätöksiä”

Koiran ikä, aktiivisuus sekä aineenvaihdunta vaikuttaa paljon siihen, miten luumateriaali sulaa lemmikkisi elimistössä. Jos annat lemmikillesi luita, lihaisia luita tai päivittäisiin aterioihin kuuluu Murren Classic -sarjan Lihaluu-, Kanakasvis- ja Poro-Mixiä (joissa on jauhettua luumateriaalia), tulee päivittäisiä ”jätöksiä” tarkkailla. Mikäli koiran vatsa on usein kovalla, uloste on vaaleaa tai jauhomaista, suosittelemme vähentämään luupitoisten aterioiden osuutta. Vastaavasti pehmentäviä aterioita, kuten Murren Lihakasvis- tai Sikakasvis-Mixiä sekä lihaa annetaan enemmän.

Miten valitsen sopivan Murren Classic -aterian?

Pakkauksesta näet, sopiiko ateria päivittäiseen käyttöön vai onko se suunniteltu osaksi kokonaisruokavaliota. Löydät pakkauksesta myös ohjeita sopivan annostuksen löytämiseksi. Jotta kokonaisruokavalio olisi monipuolinen, suosittelemme tarjoamaan aterioita aina vaihdellen ja monipuolistamaan ruokavaliota tarvittaessa erilaisilla lisillä. Murren Classic -aterioihin on lisätty tuotteesta riippuen rypsi- ja pellavansiemenöljyä tai camelinaöljyä sekä luontaisia ravintorikkaita aineita, kuten merilevää, nokkosta ja marjoja. Tarkat ravintosisällöt ja koostumuksen tuotteista löytää verkkosivuiltamme Omat tuotemerkit / Murren Classic

Murren Classic -ateriat, perinteiset Murre-Mixit, saivat uuden raikkaan ilmeen!

Murren Classic -ateriat, perinteiset Murre-Mixit, saivat uuden raikkaan ilmeen!

Päivittäiseen ruokintaan ja ruokinnan pohjaksi sopivat ateriat

Päivittäiseen ruokintaan sopivia aterioita voidaan käyttää sellaisenaan ruokinnan pohjana ja höystää aterioita haluttaessa erilaisilla lisillä. Päivittäiseen ruokintaan sopivia aterioita voidaan käyttää säännöllisesti pidempiäkin aikoja, koska ne sisältävät itsessään monipuolisesti eri raaka-aineita. Suosituksena on kuitenkin vaihdella aterioita, jotta ruokavalio olisi monipuolinen.

Kotiruokatyyppinen Voima-Mix soveltuu erinomaisesti ruokinnan pohjaksi ja sitä voidaan käyttää pidempiäkin aikoja sellaisenaan. Voima-Mix sopii kaikille perusaktiivisille ja nuorille koirille. Sitä voidaan käyttää myös tiineille koirille, jotka tarvitsevat lisäenergiaa ruokinnassaan. Voima-Mix sisältää:

Murren Classic Voima-mix
 • haudutetun puuropohjan kaurasta, ohrasta ja pellavarouheesta vatsan hyvinvointiin ja lisäenergian saantiin;
 • raakana lisätyn monipuolisen liha-sisäelinseoksen, joka antaa luonnonmukaisessa muodossa A- ja B-vitamiinia sekä rautaa;
 • Camelina-öljyä luonnollisena Omega 3- ja 6-rasvahapon, sekä E-vitamiinin lähteenä.

Monipuolinen Multi-Mix yhdistää monipuolisen lihaseoksen, raakaa lohta, jauhettua rustoluuta ja kasviksia. Multi-Mix sisältää muita aterioita runsaammin rasvaa ja se sopii hyvin kaikille perusaktiiv      isille tai nuorille koirille, joiden energiansaantia ei tarvitse erityisesti rajoittaa.  Viljattomuuden vuoksi se sopii myös niille koirille, joille ei haluta antaa viljatuotteita. Kovassa rasituksessa oleville koirielle suositellaan lisänä naudan, sian, kanan tai lampaan rasvaa sekä tarpeen mukaan pieni määrä hyvin kypsytettyä viljaa. Multi-Mix sisältää:

Murren Classic Multi-mix
 • jauhettua lihaa, naudan mahaa, rustoluuta, sisäelimiä, kalaa ja kasviksia, joista saa luonnonmukaisessa muodossa mm. A- ja B-vitamiineja sekä rautaa;
 • kotimainen nokkonen ja variksenmarja tuovat luonnollisesti lisävitamiineja.

 

Erityisesti BARF-ruokintaan suunnitellut Murren Classic -ateriat

Lihakasvis- ja Sikakasvis-Mixit sisältävät noin puolet hienonnettuja kasviksia (pääosin lehtisalaattia) sekä monipuolisesti lihaa, sisäelimiä, marjoja sekä rypsi- ja pellavansiemenöljyä. Ateriat on suunniteltu BARF-ruokavalioon ja ne ovat osa kokonaisruokavaliota. BARF-ruokinnassa luuttomia lihakasvisaterioita tulisi olla 50–70 prosenttia lemmikkisi kokonaisruokavaliosta.

Lihakasvis-Mix sisältää:

murren-classic-lihakasvis-mix
 • monipuolisesti naudan lihaa, mahaa ja sisäelimiä;
 • pellavansiemen- ja rypsiöljyä Omega 3-6 ja E-vitamiinien saantiin;
 • tuoretta valkosipulia vastustuskykyyn;
 • kotimaista nokkosta lisävitamiinien ja hivenaineiden takaamiseksi;
 • kotimaista mustikkaa luonnollisena antioksidanttina sekä vitamiinien lähteenä.

Sikakasvis-Mix sisältää

Murren Classic Sikakasvis-mix
 • sian lihaa ja sydäntä sekä vihreitä kasviksia;
 • pellavansiemen- ja rypsiöljyä Omega 3-6 ja E-vitamiinien saantiin;
 • merilevästä luonnollisesti vitamiineja ja hivenaineiden täydennystä
 • kotimaista mustaherukkaa vitamiinien täydennykseen.

Lihaluu-Mix on kehitetty korvaamaan BARF-ruokinnan luuaterioita. Se on helppo ja turvallinen erityisesti BARF-ruokintaa aloittaville sekä niille koirille, joille ei voida antaa kokonaisia lihaisia luita. Lihaluu-Mix on koiran ruoansulatuselimistölle lihaisia luita hellävaraisempi, koska ateriassa luumateriaali on jauhettu ja ateriassa mukana lihaa, sisäelimiä sekä kasviksia. Lihaisia luuaterioita saisi olla mielellään alle tai korkeintaan puolet kokonaisruokamäärästä. Tarkkaa arviota on vaikea antaa, koska luuaterian koostumus vaikuttaa sen osuuteen ruokavaliosta. Lisäksi eri lemmikeillä ruoansulatus hyväksyy eri tavalla luumateriaalia. Suositus luuaterialle on, että se olisi noin 30-50% kokonaisruokamäärästä. Yhdistelmän avulla lemmikki saa tarvitsemansa kivennäis- ja hivenaineet helposti imeytyvässä muodossa.

Lihaluu-Mix sisältää:

Murren Classic Lihaluu-mix
 • jauhettua sian rustoluumateriaalia;
 • lihaa ja sisäelimiä sekä kasviksia;
 • tyrnimarjaa tuomaan luontaisesti runsaasti C-vitamiinia;
 • tuoretta valkosipulia ehkäisemään tulehduksia ja haitallisten bakteerien kasvua;
 • pellavansiemen- ja rypsiöljyä Omega 3-6 ja E-vitamiinien saantiin.

Erityisesti allergisille koirille suunnitellut, mutta kaikille koirille sopivat ateriat

Poro-Mix soveltuu kaikille koirille päivittäiseen ruokintaan, mutta se on suunniteltu erityisesti allergisen koiran tarpeisiin ja eliminaatiodieettiin. Useimmat allergiset koirat sietävät hyvin luontaisesti gluteenitonta tattaria. Haudutettu tattari yhdistettynä kotimaiseen poron lihaan, kasviksiin ja camelinaöljyyn tarjoaa allergisen koiran päivittäiseen ruokintaan herkullisen aterian. Koska Poro-Mix sisältää jauhettua poron luumateriaalia, lemmikin aterialle tulee lisätä luutonta poron lihaa, kasviksia tai keitettyä tattaria, jos koiran vatsa menee kovalle. Poro-Mix sisältää:

Murren Classic Poro-mix
 • luontaisesti gluteenitonta tattaria, joka yhdessä poron lihan, luumateriaalin, sisäelinten ja kasvisten kanssa tekee ruoasta monipuolisen aterian;
 • kotimaista camelina-öljyä luonnollisena Omega 3-6, sekä E-vitamiinin lähteenä;
 • tuoretta valkosipulia ehkäisemään tulehduksia ja haitallisten bakteerien kasvua.

Vaikka Kanakasvis-Mix on alunperin suunniteltu erityisesti allergisille koirille, sitä käytetään lähes aina koirien perusruokinnassa ja sitä käytetään myös lisäenergian lähteenä muun ruoan ohella. Kanakasvis-Mix on kevyt ja viljaton, joten se soveltuu myös koirille, joiden painoa halutaan tarkkailla. Kanakasvis-Mix sisältää jauhettua kanan luumateriaalia, joten jos koiran vatsa on kovalla tulee ateriaan lisätä luutonta broilerin lihaa, kasviksia tai esimerkiksi keitettyä tattaria, quinoaa tai hirssiä. Kanakasvis-Mix sisältää:

Murren Classic Kanakasvis-mix
 • kanaa ainoana eläinproteiinin lähteenä, mutta monipuolisesti lihaa, rustoa, luuta, sydäntä ja kivipiiraa;
 • lisänä ateriassa on allergiaystävällistä jäävuorisalaattia ja kurkkua;
 • kotimaista camelinaöljyä luonnollisena Omega 3-6, sekä E-vitamiinin lähteenä.

Verkkosivuiltamme löytyy paljon tietoa ruokinnasta yleensä, raakaruokinnasta ja siihen siirtymisestä. Meillä on myymälöissä runsaasti tuotteita monipuolista raakaruokavaliota ajatellen, mutta pakastetuotteina emme pysty myymään niitä verkkokaupassamme. Täydennämme koko ajan verkkosivustomme tuotetietoja, jotta tuotetiedot olisivat mahdollisimman helposti löydettävissä. Myymälöistä saa lisää vinkkejä – ja tietenkin pääsee myös ostamaan näitä herkullisia raakaruokia!

Meiltä löytää herkut ja ruoat joka haukkujan makuun!

Meiltä löytää herkut ja ruoat joka haukkujan makuun!

Tervetuloa verkkoon ja kauppaan!

 

t. Tiina ja koko Murren väki

 

 

 

Kirjoita vastaus

 • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>