Mitä pitikään varoa joulun aikaan?

Nam_JoseVapaalla on ihanaa viettää aikaa yhdessä läheisten kanssa. Koiratalouksissa on kuitenkin myös muistettavia asioita, jotka on hyvä kerrata – aina joukkoon tulee uusia koiraperheitä, joille nämä vaaratilanteet voivat olla vieraita. Koiratalouksissa kannattaa siis huomioida: ihmisten herkut eivät useinkaan sovi koirille, kynttilät ovat vaarallisia, joulukuusi kaatuu helposti, koira voi vahingossa napata lieden päälle…

Tässä muistin virkistykseksi lista asioista. Kannattaa myös varmuuden vuoksi kaivaa esille lähimmän päivystävän eläinlääkäriaseman puhelinnumero. En ole onneksi itsekään tarvinnut minään vuonna, mutta onpahan ainakin varalta etsitty.

Koiruuksista löytyy monenlaisia puolia myös joulun aikaan – ole varovainen näiden kanssa:

  1. Joulukinkkusieppari. Jos paistat joulukinkun tai muun suolaisen paistin jouluna, niin varo, ettei karvakuonosi pääse apajille. Joulukinkku on koiralle suolaista ja suurina määrinä napattuna se ei sovi lemmikille. Lemmikin vatsa voi muutenkin mennä sekaisin ruokavalion muutoksesta, joten rasvaiset, mausteiset ja suolaiset jouluruoat eivät yleensä lemmikille sovi. Lemmikin ripuli ei ole mukava jouluyllätys, joten on hyvä pitäytyä lemmikin kanssa sille sopivassa omassa ruoassa.
  2. Herkkunappari: Suklaa ei sovi koiralle ja mitä tummempaa suklaa on, sitä haitallisempaa se koirallesi on. Muita joulun aikana esillä olevia herkkuja – jotka eivät koirille sovi – ovat viinirypäleet ja rusinat. Usein myös pähkinät voivat aiheuttaa ongelmia, mutta macadamiapähkinät jopa myrkytysoireita.
  3. Pullataikinan pöllijä. Pullataikina on koiralle vaarallinen. Kohoavan pullataikinan hiiva alkaa käydä koiran vatsassa ja synnyttää alkoholia – koira voi saada jopa alkoholimyrkytyksen ja kuolla siihen.
  4. Herkkuja vaativa ilme. Leivonaiset ja taikinat, jotka sisältävät soodaa (piparkakkutaikina, piparkakut, maustekakut) voivat aiheuttaa ilmavaivoja! Muutoinkin makeista herkuista tulee ylimääräistä energiaa myös lemmikeille. Pienelle lemmikille liikapaino aiheuttaa ongelmia helpommin kuin meille ihmisille. Kun kokonaispaino on alle 10 kiloa, yhden kilon painon lisäys on jo paljon.
  5. Nopea pakettien penkoja. Tarkista valmiiksi pakatun makupalapussin sisältö. Joissakin koirien makupalapusseissa saattaa olla Oxygen absorbent –pussukka hapettumisen estoon. Se on nieltynä erittäin myrkyllinen.
  6. Joulukukkien ”ihailija”. On helpointa muistaa, että pitää kaikki joulukukat pois lemmikkien ulottuvilta – niitä ei mitään kannata maistella, mutta eri lähteissä todetaan haitallisiksi tai myrkyllisiksi amaryllikset (ritarinkukat) ja atsaleat, joulutähdet, jouluruusut, hyasintit, kielot, mistelit ja japanin talvimarja.
  7. Nelitassuinen keittiöapulainen ja pakettien avaaja.Yhteinen vapaa-aika on varmasti tervetullutta kaikille – myös niille, jotka eivät jouluihmisiksi tunnustaudu. Jos jouluherkut houkuttavat, niin kunnon lenkki oman koiruuden kanssa on mitä parhainta joulunviettoa. Sisätiloissa on joulun aikaan valtavasti virikkeitä. Mahdollinen nelitassuinen keittiöapulainen voi olla turhan toimelias niin astianpesukoneen (myrkyllisiä pesuaineita) kuin hellan (ruoat, tuoksut, palovammat) tai biojäteastian kanssa (haukulle sopimattomia tuotteita). Joulupakettien narut voivat olla houkuttelevia, mutta niitä ei saa päästää napsimaan – ne voivat aiheuttaa ongelmia tai jopa vaaratilanteita suolistossa!
keesikeiko1

Keesi ja Keiko toivottavat rauhaisaa joulua!

 

Meillä Murren Murkinassa on paljon herkkuja koiruuksille, joten ei tarvitse haikailla ihmisten herkkujen perään. Erilaiset valmiit herkkupussit ovat mukava yllätys niin omille kuin kaverikoirillekin.

Joulun alla meillä on myös glögipäiviä, jolloin on mukava tulla nauttimaan glögistä ja hyvistä tarjouksista. Glögipäivinä kaikki normaalihintaiset eläintarvikkeet ovat 10% alennuksella.

Katso lisää Facebookista ja verkkosivuiltamme!

 

 

 

Turvallista ja ihanaa joulun aikaa kaikille!

 

toivottaa Murren väki

 

 

 

 

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>