Voisiko lisäravinteista olla hyötyä?

Monia askarruttaa kysymys lisäravinteista. Ottaako niitä vai ei? Antaako niitä lemmikille vai ei? Kun puhutaan luonnonmukaisesta ravinnosta, ajatellaan joskus villinä eläviä eläimiä ja todetaan, että eivät nekään lisäravinteita käytä. Eivät tietenkään, mutta ei kaikilla villinä elävillä eläimillä ravitsemustasapaino taida aivan kunnossa ollakaan.

Mistä näkee, että lemmikki on terve?

Hyvä, monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja sopivassa määrin liikuntaa on toimiva resepti monille meistä ihmisistä ja sama pätee usein myös lemmikeille. Meillä ihmisillä – erityisesti länsimaissa – ongelmia koituu usein pikemminkin liiasta ravinnonsaannista kuin ravintoaineiden puutteesta. Myös lemmikkikoirilla yleisin ongelma ravitsemuksessa on tällä hetkellä liian suuri energiansaanti ja tästä aiheutunut ylipaino. Tämän vuoksi on tärkeää, että koiran energiansaantia ei ylitetä, mutta ruoka on täysipainoista ja koiran ravitsemustarpeet täyttävää. Moniin valmiisiin aterioihin ja kuivaruokiin vitamiineja, joten on hyvä tarkastella lemmikin ravintoaineiden saantia kokonaisuutena.

Ruokinnan perusasioita on oikea rasvan ja valkuaisen suhde sekä tärkeimpien kivennäisten, kalsiumin ja fosforin optimaalinen saanti. Vitamiineista tärkeimmät ovat rasvaliukoiset vitamiinit (A, D, E, K) ja B-vitamiinit. Mikäli koiran energiamäärän kanssa joudutaan olemaan erityisen tarkkana, on hyvä varmistua siitä, että se saa kuitenkin tarvitsemansa ravintoaineet. Aktiiviharrastajilla voi olla hyvin vakiintunut treeni/lepo/ruoka –rytmi, mutta tavallisella harrastajalla innostus voi vaihdella kausittain. Aina ei ehkä jaksa toimia yhtä kurinalaisesti eikä ehkä tarkkailla ruokavaliotakaan. Toisaalta joskus tulee liikuttua ahkerasti ja lemmikkikin pääsee treenaamaan tavallista enemmän. Kylmänä talvikautena energiaakin kuluu enemmän jo elimistön lämpimänä pitämiseen. Kevään tullen karvaisten lemmikkien omistajat havaitsevat myös karvanlähtökauden – ja tämä kaikki kuuluu aivan normaaliin elämään karvaisen kaverin kanssa.

Probalans-tuotesarja on kotimainen ravintolisäsarja koirille. Se sopii kaikille koirille, mutta erityisesti tilanteissa, jossa koira on aktiivinen ja liikunnallinen. Kohderyhmänä ovat erityisesti urheilukoirat, kuten vinttikoirat, valjakkokoirat, metsästyskoirat, agilitykoirat sekä palveluskoirat. Tuotteet sopivat erinomaisesti barffaaville eli raakaruokaa syöville koirille. Probalans-sarjaan kuuluu C-Balans, B-Balans, BE-Balans ja E-Balans.

Probalans-sarjan valmistaa kotimainen lääkevalmistaja Vitabalans Oy.
  • C-vitamiini edistää muiden ravintoaineiden imeytymistä ja sitä saa sekä 50 g ja 200 g pakkauksissa.
  • Koiran B-vitamiinien tarve lisääntyy erityisesti kasvun ja lisääntymisen aikana sekä kovan fyysisen rasituksen seurauksena. B-vitamiinit tukevat elimistön energia-aineenvaihdunnan, hermoston ja lihaksiston toimintaa. Vahva B-vitamiiniliuos sopii kaikille koirille.
  • Vahva BE-vitamiiniliuos sopii urheilukoirille ja harrastekoirille. 8 eri B-ryhmän vitamiinia huolehtivat mm. turkin, ihon ja kynsien kunnosta, elimistön energiatuotannosta, lihaskunnosta sekä hermoston toiminnasta.
  • E-vitamiini suojaa elimistöä (kudoksia, soluja) hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. E-vitamiini ja Seleeni ovat välttämättömiä solukalvojen normaalille toiminnalle. E-vitamiini ehkäisee lihasvaurioiden syntyä ja suojaa elimistöä hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. Erittäin vahva E-vitamiiniliuos sopii erityisesti raskaassa fyysisessä rasituksessa oleville koirille kuten valjakkokoirat, vinttikoirat ja metsästyskoirat. E-vitamiini ja seleeni ovat välttämättömiä solukalvojen normaalille toiminnalle. E-vitamiini ehkäisee lihasvaurioiden syntyä ja suojaa elimistöä hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta.

On erittäin tärkeä noudattaa pakkauksissa olevaa annosteluohjetta. Mikäli antaa vitamiineja erikseen (B-Balans ja E-Balans), niitä ei tietenkään enää voi antaa yhdistelmänä tai monivitamiineina. Rasvaliukoisissa vitamiineissa (A,D,E, K) on suurempi yliannostuksen vaara niiden varastoituessa, mutta myöskään vesiliukoisia vitamiineja ei tule annostella liikaa.

Murren Murkinan verkkokaupasta ja myymälöistä saa vielä helmikuun ajan täydennettyä Probalans-sarjan vitamiineja huikeaan -20% alennukseen. Käytä tarjous hyväksesi!

 

t. Murre

 

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>