Milloin on hyvä varmistaa C-vitamiinin saanti?

Koira tuottaa itse C-vitamiinia elimistössään, joten pienellä terveellä kotikoiralla on harvoin tarvetta C-vitamiinilisään. Vesiliukoisena C-vitamiini ei kerry elimistöön, joten esimerkiksi eri ruoka-aineiden C-vitamiinimäärää ei tarvitse erikseen laskea tai varoa monivitamiinivalmisteissa mahdollisesti olevaa C-vitamiinia. Jos C-vitamiinia annostellaan reilusti liikaa, seurauksena voi olla ripulointia, mitä harva koiranomistaja toivoo.

Lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota, mutta esimerkiksi erityisen aktiivisille koirille C-vitamiinilisäys voi olla tarpeen.

 

Eclipsen Ascorflex on riittoisa C-vitamiinivalmiste. Tuote sisältää kalsiumaskorbaattia, joka on happoneutraali ja tämän vuoksi erittäin hellävarainen vatsalle toisin kuin puhdas askorbiinihappo. Murren Murkinan verkkokaupasta ja myymälöistä saa riittoisan 400 g pakkauksen, josta riittää esimerkiksi saksanpaimenkoiralle noin 90 päivää ja bordercollielle (riippuen painosta, 14-25kg) noin 190 – 113 päivää.

C-vitamiinin tehtävät
C-vitamiinilla on monta tärkeää tehtävää myös koiran elimistössä. Se toimii mm. antioksidanttina (=on kyky pelkistää muita aineita), joten se tukee raudan ja kuparin imeytymistä. Lisäksi se edistää mm. kalsiumin ja ei-hemiraudan (=kasviksista tulevan) imeytymistä. C-vitamiini ehkäisee rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinien hapettumista ja imeyttää B12:n ja foolihapon.

Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenien muodostamiseen, mikä vaikuttaa mm. verisuonten, luiden, hampaiden ja sidekudosten kunnossa pysymiseen. C-vitamiinia käytetäänkin tukena nivelvaurioiden hoidossa ja se toimii eräänlaisena luonnollisena kipulääkkeenä. Eräät jättikokoisten ja isojen rotujen kasvattajat suosittelevatkin C-vitamiinia pentukoirille kovan kasvun aikana tukemaan nopeaa kehitystä.

Koiran elintilanteen vaikutus C-vitamiinitarpeeseen

Mikäli koira on luonteeltaan hyvin stressiherkkä tai on erityisen stressaavissa tilanteissa, kannattaa huomioida, että stressitilanteissa kudosten C-vitamiinipitoisuus pienenee. Tämä on tärkeä ottaa huomioon erityisesti aktiivisesti kilpailevien ja työtätekevien koirien osalta. Esimerkiksi kilpaileville koirille C-vitamiininin lisääminen on suorastaan välttämätöntä, jotta koiran elimistö saa tukea kalsiumin ja raudan imeytymisessä, kollageenin rakentamisessa sekä riittävästi antioksidantteja. Sama pätee kaikille koirille, jotka tekevät vaativaa anaerobista suoritusta, esimerkiksi vinttikoirat, vetokoirat, agilityä tai viestiä harrastavat koirat, jne.

C-vitamiinin lisääminen sairauksien tukihoitona sekä toipilasaikana on usein myös hyödyllistä oli kyseessä sitten koira, joka kärsii jostakin tulehduksesta tai tarvitaan tukea haavan parantumiseen. Annostusohjeet tulee muistaa lukea aina tarkasti. Jos käyttää useita eri valmisteita on myös syytä tarkistaa, että ei anna samoja vitamiineja useasta eri lähteestä.

Murren Murkinan verkkokaupasta ja myymälöistä saat nyt tämän erittäin hyvän ja riittoisan C-vitamiinin tarjoushintaan!

t. Murren väki

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>